Hoge bloeddruk, wat kun je er zelf aan doen?
Een hoge bloeddruk kan door allerlei oorzaken ontstaan, zoals aderverkalking, ontstekingen, stress, roken, te weinig beweging, nierproblemen of overgewicht. Vaak is de oorzaak van hoge bloeddruk niet duidelijk. Hoge bloeddruk zorgt voor een overbelasting van ons hart/vaatsysteem. Door een aanpassing in ons voedingspatroon en onze leefgewoonten kunnen we een positieve invloed uitoefenen op de te hoge bloeddruk.
Enkele praktische tips tegen hoge bloeddruk
- Neem een magnesium supplement of zorg voor veel magnesiumrijke voeding zoals donkergroene bladgroente (boerenkool, spinazie), zo puur mogelijke chocolade (72% of meer, dagelijks een klein stukje), haver, basilicum, salie, koriander, bonen, linzen, avocado’s.
- Eet bieten of drink rode bietensap.
- Eet veel groenten, ook rauw. Groenten zijn rijk aan kalium, een mineraal dat samen met o.a. natrium en magnesium de bloeddruk reguleert.
- Kies alleen voor ongeraffineerd zeezout (Keltisch zeezout bevat alle noodzakelijke mineralen, keukenzout daarentegen bevat alleen natrium).
- Neem de juiste vetten (weinig omega-6, veel omega-3/9 & verzadigd vet): maak je eigen sladressing met olijfolie (rijk aan omega 9), kies voor voedsel uit de zee zoals vette vis (liefst wilde vis), zeekraal, zeewier. Ook veldsla, postelein en alfalfa zijn rijk aan omega 3.
- Drink dagelijks wat groene thee.
- Voeg knoflook toe aan je eten.
- probeer “pakjes en zakjes”, sterk bewerkte voeding te vermijden. Meestal zit hierin veel te veel keukenzout.
- Stop met roken.
- Vermijd alcohol.
- probeer overgewicht kwijt te raken.
- Zorg voor voldoende ontspanning.
- Wandel dagelijks minstens een half uur.